Datasettet inneholder beskrivelse av Kystverkets forhåndsevaluerte nødhavnlokaliteter som inngår i Kystverkets beredskapsplanverk. Disse lokalitetene vurderes som de mest aktuelle stedene å anbringe fartøy i nød for å unngå eller begrense akutt forurensning. Dataene utgjør en del av Kystverkets beslutningsstøtteverktøy til bruk i situasjoner med fare for, eller inntrådt, akutt forurensning. I den enkelte situasjon er likevel ethvert sted en mulig nødhavn.
Nødhavnkategorier: Nødhavnlokalitetene er inndelt i tre kategorier.
Kategori 1: Nødhavner særlig egnet for de største fartøyene (tankfartøy og store bulkskip). Nødhavner i kategori 1 vil det i første rekke være behov for i tilknytning til ytre farled der tankskipene seiler, samt farleder inn til oljeterminaler og andre havner hvor det går tankskip og produkttankere. Kan også brukes av annen trafikk i området.
Dimensjonerende størrelser (meter); Lengde: 330, Bredde:60, Dypgående:18
Kategori 2: Nødhavner for den forventede trafikken i området. I første rekke fartøy over 5.000 BT.
Dimensjonerende størrelser (meter); Lengde: 200, Bredde:25, Dypgående:10,5
Kategori 3: I enkelte av Kystverkets regioner er det innført en tredje kategori med maks skipslengde på 120 m og maks bredde på 15 m. Maks seilingsdybde vurderes da i hvert enkelt tilfelle, avhengig av lokale forhold, for å kunne gjøre en sikker innseiling.
Dimensjonerende størrelser (meter); Lengde: 120, Bredde:15
Formål
Å gi detaljert informasjon om Kystverkets forhåndsevaluerte nødhavner til bruk i situasjoner hvor det er fare for akutt forurensning.
Bruksområde
Benyttes av Kystverket og samarbeidspartnere, eller skipet selv, til å ankre opp/strandsette evt. havarister. Nødhavnlokalitetene er forhåndsevaluerte, og vurderes som de mest aktuelle stedene å anbringe fartøy i nød for å unngå eller begrense akutt forurensning.